Magasiner på nettbrett

I en mer og mer interaktiv verden hvor informasjon og utallige muligheter lett kan oppleves som påtrengende og overveldende, skal et digitalt magasin kunne gi en sterk og meningsfull leseropplevelse som ivaretar noe av det kjente og kjære ved et tradisjonelt magasin. Når det kommer til lukten av papir og blekk, følelsen av å bla fra side til side og kjenne teksturene på de forkjellige papirkvalitetene, er ikke teknologien helt der enda, men med tanke på underholdningsverdien og mulighetene for spennende designløsninger og inspirerende innhold, er det digitale magasinet en verdig konkurrent. Det digitale magasinet gir leseren mulighet til å ta med så mange magasiner som ønskelig på nettbrettet sitt, for så å kunne lese i hvilket som helst av dem, når som helst.

Andre fordeler ved det digitale magasinet er :

Muligheten for flere bilder (kan f.eks settes i et slideshow) 
 

Mulighet til å se nærmere på bildene ved å forstørre dem 
 

Mulighet for filmklipp, bevegelige elementer og bruk av lyd
 

Leserne kan bla seg gjennom magasinet, eller gå direkte til ønsket artikkel ved å velge i innholdsfortegnelsen
 

Muligheten for innhold som oppdateres automatisk ( f.eks værvarsel eller sportsresultater )
 

Innholdet i en artikkel kan suplementeres med linker til andre kilder
 

Søkefunksjon og mulighet for å dele informasjon med andre via f.eks facebook o.l.
 

Reklameplasser kan linke til nettbutikker som selger produktet
 

Magasinet kan enkelt kjøpes i app-butikken og lastes direkte inn på nettbrettet

 

Eldre utgaver av magasinene kan også være lett tilgjengelig i app-butikken

Coveret

Cover på det analoge magasinet kan være et dekorativt element for eksempel på et bord, eller i en hylle. Coveret kan fortelle deg med en gang hva bladet inneholder, og utformelsen blir på den måten sin egen lille reklameplakat. Forskjellige blader har ofte en rød trå i utformelsen, og blir på den måten lettere å finne i f.eks en butikkhylle.

Selv om det digitale coveret ikke vil fungere som dekorasjon på et bord, kan det, som det analoge, fungere som et blikkfang i app-butikken hvor leseren kjøper digitale magasiner. Om et analogt magasin skal overføres til digitalt kan designelementer fra det analoge videreføres til det digitale, og på den måten vil leserne gjenkjenne produktet. Det digitale coveret kan også åpne for helt nye muligheter. Coveret kan inneholde lyder og bevegelser, og artiklene som blir fremhevet kan linke rett til tilhørende sider.

Layout

I et analogt magasin finner vi ofte på et oppslag (en dobbeltside) store overskrifter og bilder som fanger leserens oppmerksomhet, innimellom disse ligger det gjerne en ingress, brødtekst, mindre bilder og/eller illustrasjoner som alle er plassert slik at de står bra i forhold til de større elementene. Som oftest finner man også metadata  ( som sidetall, utgavenummer eller i hvilken kategori/kapittel/artikkel leseren nå leser i ) langs ytterkantene.

Når det samme innholdet skal overføres til et digitalt magasin for nettbrett blir gjerne oppsettet litt anderledes. Man kan selvfølgelig “bare” bruke samme layout, men brukeropplevelsen vil da mest sannsynlig svekkes. F.eks. ville oppslaget ikke lengre oppleves som en helhet da bare en av halvdelene ville vises av gangen (om man ikke legger opp til at leseren skal zoome inn og ut hele tiden da).

For å vise et forslag til hvordan en redesign kan gjøres, har jeg laget noen illustrasjoner. Den øverste illustrerer inholdet og oppsettet på det analoge magasinet. Illustrasjonen under viser hvordan hovedbildet nå kan få full fokus i det digitale magasinet. For å lese teksten skroller man den frem, og i bildegalleriet finnet man de andre bildene (og kanskje også noe flere bilder, som ikke fikk plass i det analoge ). Alt av metadata finner man i menyen som kommer frem ved at man f.eks drar to fingre fra toppen av skjermen og ned. Det er også mulighet for å blant annet legge inn bokmerker eller få opp en oversikt over alle linkene som er på den aktuelle siden. Den nederte illustrasjonen viser hvordan artiklene ligger i forhold til hversndre. For å komme til neste artikkel drar man fingeren over skjermen fra høyre mot venstre. For å bla tilbake; fra venstre mot høyre.

Litt inspirasjon!


Helt til sist tenkte jeg at jeg skulle legge ved noen filmklipp som viser noen digitale magasiner i aksjon.