Festspillhistorier.no er jubileumsutstillingen som markerer de 60-ende Festspillene i Bergen. Den gir tilbakeblikk på Festspillenes historie siden 1953 til i dag, gjennom bilder, video, lyd og ord. I stedet for å legge opplevelsene i en karusell og la brukeren klikke seg lei, står utstillingen som en tidslinje. Facebook er en åpenbar inspirasjonskilde, men kronologisk omvendt: Festspillenes fødsel starter utstillingen.

Scrolling er enkel navigasjon, også på mobile enheter. Vi ville gjerne la brukeren skumme gjennom utstillingen uten å måtte klikke, lese, dekode eller bidra med annet enn nysgjerrighet – stoppe opp ved første impuls, lene seg fram. I den framoverlente delen av opplevelsen, når noe er klikket og åpnet, har vi hatt Pinterest som forbilde. Bilder, filmklipp og tekster åpnes modalt, i faste bredder, med delingsknapper til Facebook, Twitter, Google+ og Pinterest. Selv om man ikke forlater siden så gjenspeiles åpnede media i adresselinjen. Laster man siden på nytt, eller åpner direktelenken fra e-post eller sosiale medier, vil visningen være isolert, som på Pinterest.

 

 

Under panseret

jQuery er under panseret. Alle utstillingsobjekter plasseres i forhold til hverandre, responsivt, uten forhåndsdefinerte dimensjoner takket være jQuery-plugin-et Masonry. Modal oppførsel kommer fra en tweaket utgave av jQueryUI dialog. Bilder lastes ikke inn så lenge de er ute av syne, med LazyLoad. jQuery Address lager unike adresser mens du klikker. ScrollTo sørger for scrollesnarveier. jPlayer spiller lyd.

Dessuten er all data organisert i vakkert JSON-format, slik at det enkelt kan implementeres i Festspillenes EPiServer-løsning.

 

Responsivt

Nettsiden er ikke trinnløst responsiv – mediaquery-ene er først og fremst opptatt av hvorvidt skjermbredden er større eller mindre enn 550 piksler. På mindre skjermer vises utstillingsobjektene i en kolonne, som på Tumblr, i full bredde. I nettleservinduer bredere enn 550 piksler ytes ingen slik ekstraservice – du får 1024-versjonen, sentrert, enten du vil eller ikke.

 

 

Dette gikk galt

Det viser seg at store mengder data (markup) betyr trøbbel for noen plattformer, særlig de mobile, til tross for LazyLoad og andre anstrengelser for å begrense nedlastingsmengden. Hakking, frysninger, og total nettleserkræsj var noen av symptomene. Derfor ble det på et sent stadium besluttet å kun vise første tiår initielt, og deretter genrere markup ved klikk. Dette er jo stikk i strid med idealet om at man skal kunne skumme gjennom hele utstillingen uten å tenke. I fremtiden vil vi kunne ordne dette ved å “Ajaxe” markupen inn etterhvert som man scroller.

festspillhistorier.no