I oktober lanseres Windows 8, og med det får vi inntoget av Windows Store-apper. Men hva er egentlig disse Windows store applikasjonene, og er dette noe du bør satse på?

 

Window Store-apper er applikasjoner som kjører i det grensesnittet som Microsoft tidligere kalte Metro. Dette grensesnittet vil være tilgjengelig både på tablet og på PCer. Disse appene ligner litt på webapper: De kjører i fullskjerm og de har en helt bestemt estetikk som er veldig forskjellig fra det vi er vant til å assosiere med  Windowsprogrammer.

Det som er litt spesielt med disse applikasjonene er at Microsoft har lagt ganske strenge føringer og begrensninger for hvordan disse appene skal se ut og oppføre seg. En av grunnene til dette er at  Microsoft ønsker å lage et rammeverk som skal fungere spesielt godt på berøringsskjermer. De går faktisk så langt som å si “touch first”. Dette er noe som kan virke litt overraskende når du også skal  kunne bruke disse appene på vanlige PCer

 

Horisontal scrolling

Kanskje det mest overraskende i disse appene er at horisontal scrolling nå er normen! Noe som tidligere har vært regnet som svært uheldig er nå den viktigste måten å navigere på. Begrunnelsen for dette er at horisontal scrolling er en naturlig måte å navigere på berøringsflater. Dette gjør det allikevel noe merkelig å bruke Windows store apper på PC, siden scrollhjulet på musen navigerer sideveis istedenfor nedover. Det er godt mulig at dette er en vaneting, men det føles unektelig merkelig.

 

Metro-silhuetten

En annen ting du vil legge merke til når du ser på Windows Store-apper er at de har en helt bestemt “look”. Dette kaller Microsoft for  Windows 8-silhuetten. Det innebærer et design med mye luft på siden med store marger øverst, nederst og til venstre på siden. Dette skal semantisk fortelle brukeren at navigasjonen er horisontal scrolling. Windows Store-appene har også et veldig klart grid, hvor Microsoft har definert avstandene som skal brukes mellom elementer og grupper på siden. De som er kjent med Windows Phone 7 vil helt klart kjenne seg igjen. Estetikken er også typografibasert, og Microsoft ønsker at vi skal fjerne alt som ikke er direkte innholdsrelatert. Dette prinsippet kaller Microsoft “content before chrome”.

 

Er Windows Store-apper noe for deg?

Så bør du investere i en Windows Store-app? Det synes jeg absolutt! Windows har fremdeles rundt 85% markedsandel av operativsystemer, så sjansen er god for at Windows 8 også kommer til å finnes på mange maskiner. I tillegg gjør de klare retningslinjene for Windows Store-apper at det er relativt greit å lage gode brukeropplevelser på denne plattformen.

Hvis du er interessert i å lære mer om Windows Store-apper finnes det velskrevet dokumentasjon på www.design.windows.com Dessverre er denne dokumentasjonen svært dårlig organisert, så det kan ta litt tid å finne det man trenger. Jeg kommer også til å poste flere innlegg om hva man må vite for å kunne designe Windows Store-apper seinere.