Hvis vi skal tro TV-reklamer vil vi snart både snakke og veive til TV-en vår, og alle kommer til å bruke TV-en til alt mulig annet en å se på TV. Men hvor smart er egentlig smart-TVer? og er dette en plattform du bør satse på?

 

Fragmentering

Det største problemet med dagens smart-TV-marked er at det er stor fragmentering i plattformene som er tilgjengelig. Vi har Google-TV, Samsung Smart-TV, Panasonic Smart-TV, og  Apple-TV bare for å nevne noen. Nå har LG og Phillips lagd en allianse for felles smart-TV-plattform, så kanskje dette vil forbedre situasjonen? I mellomtiden blir spørsmålet “hvilken plattform bør vi satse på?”

 

For lang livssyklus

For de av dere som tror at smart-TV er den nye smarttelefonen, kan jeg skuffe dere: Det er den ikke! Den tekniske utviklingen på TV-er er rask, men vi kjøper ikke nye TV-er ofte nok til å alltid ha den siste teknologien. Historisk sett kjøper vi ny TV hvert 7-8 år. Dette er en trend i forandring, på grunn av av ny teknologi og billigere modeller. Men med tempoet på utviklingen er sjansen stor for at dagens smart-TV er neste års dumme TV.

 

Tekst-TV 2.0

Det smart-TV heller bør sees på som er som en arvtager til tekst-TV. Dette vil gjøre forventningene litt mer realistisk i forhold til hvor teknologien er i dag. Og det er flere logiske grunner til å angripe smart-TV-applikasjoner fra denne vinkelen:

  • TV er et veldig innarbeidet medium. Folk har godt innarbeidede TV-vaner, og det skal noe til å bryte disse. Da lønner det seg heller å prøve å designe innenfor disse vanene.
  • Fjernkontrollen har store begrensninger som input-medium. For de av dere som har lekt litt med de smart-TV-løsningene som eksisterer på markedet vil dere nok ha opplevd den vanskelige, lite “responsive” og frustrerende navigasjonen som fjernkontrollen skaper. Begrensningene fjernkontrollen setter gjør at applikasjonene må være særdeles gjennomtenkte og bra designet for at de skal fungere. Dessverre er det langt mellom de gode smart-TV-appene i dag.
  • Det er store begrensinger i designet av smart-TV-apper. Selv om de tekniske mulighetene er der, har TV-selskaper reservasjoner mot smart-TV-apper som kan integreres mot innholdet i TV-flaten.
  • Hvorfor skal du bruke TV-en til å gjøre ting som tableten, laptopen eller spillkonsollen gjør mye raskere og bedre?

 

Hvordan bruke plattformen?

Resultatet er at de smart-TV-applikasjonene som fungerer best i dag, er applikasjoner som egentlig ligger ganske tett opp mot det tekst-TV i sin tid gjorde. Forskjellen er at vi nå har muligheten til å bruke multimedia.

Så hva bør du gjøre hvis du skal designe en smart-TV-applikasjon?

  • Det første du bør gjøre er å spille på styrkene til plattformen! Det vil si bruk TV-en til det den var laget for: video, bilder, lyd og grafikk.
  • Du bør også unngå store mengder med tekst. Oppløsningen på smart-TV-apper er ikke veldig stor, og å lese store mengder tekst på en TV fra noen meters avstand er ikke veldig behagelig.
  • Design med fjernkontrollen i tankene. Selv om det er løsninger for å styre smart-TV-er fra tablets kommer flesteparten til å bruke fjernkontrollen som hovednavigasjon. Dette betyr at navigasjonsprinsippene bør være svært klare, og så enkle som mulig. Veldig dype menystrukturer bør unngås, siden dette vil kreve veldig mange tastetrykk.

 

Så er smart-TV en plattform du bør satse på? Tja, det er et godt spørsmål. På den ene siden er dette helt klart en plattform i sin spede barndom, den mangler litt definisjon av hva den egentlig skal være, og det er veldig langt mellom de gode applikasjonene. På den andre siden er det store fordeler med å være tidlig ute på en ny plattform. Det gir mulighet til å definere hva plattformen skal være. Smart-TV-plattformen byr absolutt på noen spennende muligheter, men jeg er ikke sikker på om det nødvendigvis er de mulighetene som TV-produsentene prøver å fortelle oss.