Jeg har et veldig stort ønske om at Windows 8 skal bli en suksess. Jeg synes det er en spennende og modig retning Microsoft går i, og mye virker veldig godt gjennomtenkt. Men hva synes jeg egentlig om windows 8 etter å ha brukt en del tid på plattformen? 

 

Det er mye jeg liker med plattformen: Startskjermen har stort potensiale, Windows-appene er veldig godt gjennomtenkte, og noen av navigasjonsprinsippene er veldig smarte. Det skal sies at det er en ganske bratt læringskurve for å bruke selve grensesnittet. Windows sitt berøringsspråk er ikke direkte intuitivt, og jeg vil anta at de fleste vil trenge en innføring for å lærer seg de nødvendige funksjonene. Men når dette er sagt ,opplever jeg at det er veldig enkelt å bruke når man først har lært det. Jeg tror ikke dette er den store showstopperen. Siden dette er et grensesnitt brukeren skal benytte daglig, er det ok med en viss læringskurve.

 

Men så er det en del ting som ikke fungerer så bra for meg i Windows 8. Dette er på ingen måte problemer jeg ikke tror Microsoft kan rette opp i, men sånn som det står i dag er dette problemer som stopper meg fra at jeg plukker opp surfacen før jeg plukker opp iPaden.

 

Windows Store er svært dårlig redigert. Det er vanskelig å finne de gode appene. Dette er et problem som Windows ikke er alene om å ha. Jeg synes den nye app-storen til Apple sliter med de samme problemene. Men det er spesielt vanskelig å finne gode apper i Windows store. Dette er delvis fordi det er ganske langt mellom de gode appene, men det er også fordi Microsoft ikke løfter gode og nye apper til fremsiden. I den norske versjonene av Windows Store er det bare Spotlight og Games som har redigert innhold. Dette er for dårlig. Hvis Microsoft ønsker at jeg skal bruke app-plattformen må de hjelpe meg med å finne de gode appene.

 

Kvaliteten på appene er veldig varierende. Etter å ha vært gjennom det å få en app publisert i Microsoft Store skulle man tro at det var ganske god kvalitetskontroll på appene. Det er det slettes ikke. Flere av appene bryter med Microsoft sine guidelines på så mange punkter at det er helt uforståelig at de har blitt godkjent. En god opprydning i appene ville ha forbedret min brukeropplevelse mange hakk.

 

Startskjermen blir fort uoversiktlig. Det er mulig å flytte på apper, og å samle like apper på startskjermen, men jeg savner allikevel muligheten til å gruppere apper i ”mapper”. Jeg hadde foretrukket det om det var ett ekstra nivå på startskjermen. Dette kunne fulgt samme grensesnitt som Windows-appene, hvor de viktigste appene ligger på førsteskjermen, og alle mindre viktige ligger ett nivå ned.

 

Microsoft surface krever to hender. Dette er ikke på grunn av vekt og utforming, men fordi du trenger venstrehånden for å bla til høyre, og høyrehånden for å bla til venstre. Årsaken til dette er at berøringsspråket til Microsoft hindrer deg i å gjøre det motsatt. Dette har stoppet meg fra å bruke Surfacen til å lese avisene i sengen om morgenen.

 

I Windows RT bør desktopen fjernes. Alle innstillinger fra kontrollpanelet må også enten bli tilgjengelig i modern UI eller fjernes. Dette er kanskje det viktigste poenget for min del. De eneste appene som kan kjøres i desktop på Windows RT er Office. Den eneste andre funksjonen desktopen har, er å gi adgang til kontrollpanelet. Problemet er at å navigere kontrollpanelet med touch er absolutt håpløst. Dette får hele produktet til å virke halvferdig. Dette er sikkert ikke et problem for de fleste brukere, som ikke trenger å endre innstillinger i kontrollpanelet veldig ofte, men trenger du å for eksempel å endre region (noe som er nyttig for å få tilgang til apper fra andre lands Windows store) er det særdeles klønete.

 

Alt i alt har jeg fremdeles stor tro på at Windows 8 kan bli en suksess. Grensesnittet virker veldig gjennomtenkt, og app plattformen, om brukt riktig, åpner for gode og forutsigbare brukeropplevelser. Syretesten min vil bli om jeg greier å bruke Surfacen i en hel uke uten å heller plukke opp iPaden. For øyeblikket skjer ikke dette.

 

Hva er dine erfaringer med Windows 8? Tror du at Microsoft har tatt de riktige grepene?